ОТВОРЕНО ПИСМО ДО БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

 Дата: 27.11.2021


Относно корупцията в избора на представителя на България на Евровизия 2022 от Българската национална телевизия
 
Уважаеми госпожи и господа,


            Свързваме се с Вас във връзка със събитие, което не само потресе общността на българските фенове на песенния конкурс “Евровизия”, но и за пореден път доказа, че в България властва корупцията, а не талантът.
На 15-ти септември 2021 д-р Милен Врабевски обявява пред информационната агенция “Монитор”, че създадената от него група Intelligent Music Project “е готова да подпише договор с Българската национална телевизия за представянето на страната ни на предстоящото издание на Евровизия”; „Избрани сме да представим България на Евровизия в Италия“, добавя той.
В същото време в Българската национална телевизия се провежда вътрешен конкурс, който по план трябва да приключи през пролетта на 2022 година. Свързахме се с представители от тогавашната делегация на БНТ, отговорна за конкурса, както и с продуцента на съдържанието за дигиталните медии, който е и асистент-продуцент на БНТ Евровизия, и научихме, че към този момент въпросната група не само не е подала заявка за участие във вътрешния конкурс на БНТ, но и е непозната на членовете на делегацията и не е обсъждана като потенциален представител на България в конкурса.
След като изразихме притесненията си за непрозрачния избор на групата, бяхме уверени от представители на делегацията, че изборът няма да бъде компрометиран и решаваща роля ще имат талантът на изпълнителите и шансът им за успех на международния конкурс, както е протичало в периода 2016-2021 година.
Към онзи момент българска делегация няма намерение да се оттегли от постовете си и планира участието на страната в конкурса “Евровизия 2022”, който ще се проведе в Торино, Италия, и дори организира успешно завръщането на България на конкурса “Детска Евровизия 2021” в Париж, Франция.
За наша голяма изненада обаче на 22-ри октомври редица членове на делегацията напуснаха преждевременно своите позиции, без да посочат конкретни причини за това. Оттогава новата делегация отказва контакт с нас и не отговарят на запитванията ни, свързани с нашите опасения за Intelligent Music Project.
На 25-ти ноември БНТ обявява, че именно Intelligent Music Project са избрани да представят България на конкурса - месеци преди първоначално предвиденият краен срок на вътрешния конкурс да е приключил. Важно е да отбележим, че в минали години изборът се извършваше изцяло посредством т.нар. “фокус групи” и се поддържаше връзка както с фенове, така и с професионалисти. Необходимо е още да споменем желанието на БНТ скоропостижно да обяви и песента, която ще ни представи (на 7-ми декември), за да може процесът да приключи възможно най-бързо и изборът да стане окончателен. Така се намираме в ситуация, в която участникът на Евровизия е избран предварително, преди дори да е подал заявка за участие във вътрешния конкурс, а целият селекционен процес за съжаление остава една проформа.
Редно е да отбележим, че българската делегация не за пръв път е заподозряна в корупционни схеми. В миналогодишното издание на конкурса през 2021, проведено в Ротердам, множество фенове, особено от България, забелязаха виден изпълнител, композитор и спонсор на делегацията на Молдова от българо-руски произход в компанията на част от професионалното жури, определящо 50% от крайния резултат, и делегацията на България за Евровизия. Не се обърна много внимание на тази случка, до големия финал на конкурса на 22-ри май 2021 в Ротердам, където при обявяването на резултатите от професионалното жури на всяка държава именно България и Молдова си разменят най-високия резултат - 12 точки.
Ние намираме, че всякакви подобни задкулисни договорки, включително и тези, свързани с гласуване за определени страни срещу определена сума, са недопустими.
          Считаме, че Евровизия е проект, който представя България на международната сцена. Неприемливо е представителят на страната да се избира по подобен порочен начин (“конкурс” с предизвестен победител), включващ пропиляване на публични средства.
Апелираме да изразите позиция по този въпрос възможно най-скоро, за да не се допускат подобни корупционни схеми в песенния конкурс, които да стигат не само до европейската, но и до световната сцена. При достатъчно бърза намеса България все още има шанс да участва в конкурса с друг представител, тъй като крайният срок за изпращане на песните до Европейския съюз за радио и телевизия е до месец март 2022 година. В тазгодишната селекция имаше много популярни лица, които желаеха да получат възможност да представят България на конкурса със своя талант, а не чрез своите връзки и финансови възможности.

 
С уважение,
Българската фен общност на Евровизия

Няма коментари:

Публикуване на коментар